Het verhaal van Semponium

Met de zon weerkaatsend in de golven, bereikten we met hoogwater de kleine haven van Saint Michael’s Mount. Vanaf het kasteel keken we uit op zee en zagen we zelfs nog een reuzenhaai langzaam voorbij zwemmen.

Nee, het Javado Magazine is geen reisgids geworden. Het verhaal van Semponium speelt zich af op dit prachtige eilandje en mijn gedachten dwaalden af naar aan onze fijne vakantie in Cornwall.

 

Daniel Michael is de tuinman op het kleine kasteeleiland. Hij heeft een grote passie: succulenten. Deze planten gedijen goed daar in het uiterste zuidwesten van Cornwall (Engeland). Totdat in 2009 de helft van zijn enorme collectie een ongewoon strenge winter niet overleefde. Het was een kleine ramp en tegelijkertijd is het de aanleiding geweest tot een geweldige ontdekking.

 

Daniel is zelf gaan veredelen met als doel een collectie te maken die beter bestand is tegen kou.

Hij richtte zich vooral op Aeonium. Dit zijn relatief sterke planten met een enorme sierwaarde. Zou het mogelijk zijn deze te kruizen met een sempervivum? Sempervivums staan erom bekend echt winterhard te zijn.

 

Twee jaar lang probeerde hij het, maar succes bleef uit. Omdat de collectie zo groot is, bleef hij avond na avond doorgaan tot in het derde jaar de eerste Semponium een feit was.

 

Semponium is een intergenerische kruising tussen Aeonium en Sempervivum. Semponium Surreal ‘Sienna’ is de eerste officieel erkende kruising tussen deze twee geslachten.

 

Daniel zag het resultaat en keek zijn ogen uit. Een prachtige plant die op vele vlakken interessant was. Het lukte hem zelfs een aantal verschillende kruisingen te maken. Het drong tot hem door dat hij hier iets bijzonders in handen had.

 

Onder de liefhebbers was Daniel Michael wel een bekende naam, maar in de professionele markt nog niet. Samen met Plantipp zet hij de volgende stap. Dan gaat het opeens snel. Zijn soorten worden nu professioneel vermeerderd en in 2021 wint Semponium ‘Sienna’ de derde plaats bij de Chelsea Awards. Dit jaar wint Semponium ‘Destiny’ zelfs de eerste plaats.

 

 

 

Semponium…

houdt van veel zon en een luchtige bodem.

is zeer droogtebestendig en heeft weinig verzorging nodig.

is in Zuid-Europa een waardevolle, droogtebestendige tuinplant.

is in Noord-Europa een geweldige terrasplant

 

Semponium ‘Sienna’

De kleur verandert spectaculair van felrood via groen-paars tot diep bordeaux. De opbouw van de plant is magnifiek te noemen.

 

Semponium ‘Diamond’

De heldere, limoengroene bladeren hebben een opvallende rode rand. Hij groeit compact tot ongeveer 40cm en krijgt meerdere zijscheuten.

 

Semponium ‘Destiny’

Grote rozetten met donker blad. De bladeren zijn geaderd en het hart is helder groen.

Gepubliceerd op: 2 oktober 2023