Helleborus

In de herfst en winter is de Helleborus maanden achter elkaar één van de meest populaire tuinplanten in het tuincentrum. Mensen houden van deze plant als tuinplant, als balkon- en terrasplant en willen zelfs in huis van haar prachtige bloemen genieten. Wat is er tegenwoordig allemaal te verkrijgen op de markt?

 

Veredeling, veredeling, veredeling

Al vele tientallen jaren wordt de Helleborus veredeld. De planten worden sterker, bloeien rijker, vroeger en langer dan ooit tevoren. Ook komen er nieuwe bloemkleuren en bloemvormen. Het uitgebreide aanbod bestaat inmiddels uit ondersoorten, cultivars, hybriden en interspecifieke hybriden. Om het overzicht niet te verliezen, delen we het in dit artikel in drie segmenten in:

  • Kerstrozen
  • Winterrozen
  • Lenterozen

 

Kerstrozen

Het seizoen begint met de zuiver witte bloemenpracht van Helleborus niger, ook wel Kerstroos genoemd. Deze oersterke, groenblijvende vaste planten gedijen op plekken waar ze in de zomer beschutting krijgen tegen de zon. Ook zijn Kerstrozen bij uitstek geschikt voor het beplanten van bakken en kuipen voor op het terras en het balkon.

 

Helleborus niger bloeit van nature in januari en is daarmee één van de vroegst bloeiende soorten. Door jarenlange veredeling van de meest vroegbloeiende soorten is de Kerstroos ontstaan, die tegenwoordig al vanaf september bloeiend wordt verhandeld.

Christmas Carol is het soort dat het meest gekweekt wordt. Joel heeft grote bloemen en een uitstekende houdbaarheid. Bij de sierlijke Verboom Beauty is het blad vakkundig weggehaald, dit is het soort dat ook erg goed in huis bloeit.

Deze en nog een aantal andere variëteiten geven een ruime keuze in prijspunten en potmaten.

 

Winterozen

We plukken de laatste jaren de vruchten van de tomeloze inzet van veredelaars die vele, vele jaren verschillende Helleborussoorten met elkaar kruisen. Er zijn uiteindelijk interspecifieke kruisingen ontstaan met heel bijzondere eigenschappen. Deze nieuwe groep Helleborussoorten is zeer sterk, rijkbloeiend en langbloeiend. Deze planten kunnen al in november gaan bloeien en kennen een lange bloeitijd, zelfs tot in april.

Het leuke aan deze groep is dat we een aantal verschillende bloemkleuren tegenkomen.

 

Het is moeilijk niet onder de indruk te zijn van deze prachtplanten. Al in oktober kunnen we de eerste aantallen uitleveren.

 

Aan bloemen geen tekort bij Angel Glow! De bloemen beginnen witroze en kleuren naarmate ze ouder worden door naar een donkerroze/groene tint.

Dacaya heeft sierlijke, rode bloemtrossen die al vroeg in de winter tevoorschijn komen.

Ontdek de verschillende soorten in de Frostkiss® serie. Niet alleen de bloemen hebben prachtige kleuren, ook het gemarmerde blad is zeer decoratief, zodat deze tuinplanten ook buiten het bloeiseizoen aantrekkelijk zijn.

De sterke soort Winterbells heeft prachtige, zalmroze knoppen die openen in hangende bloemen met een roomwitte binnenkant. Gedurende het lange bloeiseizoen verkleuren de bloemen naar een groenroze tint.

Guess heeft roomwitte bloemen die al vroeg in de winter verschijnen boven en tussen het stevige, gekartelde blad.

De bloemen van de Ice N’ Roses® serie zijn duidelijk boven het blad zichtbaar en dat is extra mooi omdat ze zulke prachtige kleuren hebben. De stevige planten hebben een buitengewoon lange bloeiperiode en kunnen ook op zonnige plekken in de tuin gedijen.

 

Lenterozen

De veelzijdigheid van Helleborus komt helemaal tot uiting met het assortiment Lenterozen. De bloemen hebben spectaculaire vormen van enkel tot zeer gevuld en zijn er in vele kleuren, met en zonder spikkels. Dit zijn de H. orientalissoorten en de hybriden die met H. orientalis zijn gekruist. Vanaf januari brengen ze kleur in de wintertuin.

Je vindt het assortiment door te zoeken op “Helleborus or”.

 

Het kleurrijke assortiment lenterozen begint al voor de kerst en komt vooral na de jaarwisseling in volle glorie beschikbaar.

Bestel de orientalis mix en laat je verrassen door allerlei kleuren, patronen en bloemvormen.

Cecilia wordt geprezen om haar romantische, enkele, poederachtig roze bloemen die mooi afsteken tegen het zuivergroene blad en de donkere bloemstelen.

De bloemen van Verboom Cinderella zijn een sprookje. De witte bloem is zeer elegant gevuld en heeft een donkerrood spikkeltjespatroon.

De naam zegt het al: de Double Ellen serie is een reeks aan orientalissoorten met dubbele bloemen.

Gepubliceerd op: 7 december 2023