Dendrobium: Woonplant van de maand maart
Rust en sereniteit verpakt in een bijzondere, rijkbloeiende orchidee, dát is Dendrobium.
Bloemrijk cocoonen
Sereen wit. Limoen met paars. Zacht roze, gestreept, lila – Dendrobium bloeit op vele manieren en is een orchidee die – verrassing! – helemaal niet op een orchidee lijkt. Je ziet stengels die een beetje op riet lijken, met daarop een heleboel groene blaadjes die dwars groeien en daartussen heel veel bloemen. Dat maakt het een mooie, volle woonplant die helpt van een kamer een vriendelijke cocon te maken. Er zijn twee soorten Dendrobiums: een compacte met meerdere bloemtakken waaraan veel kleine bloemen zitten en eentje met een of twee takken per pot die grotere bloemen heeft. Beide bloeien gemiddeld twaalf tot zestien weken.
Je eigen bufferzone
Ook een beetje moe van #goedbezig, perfecte plaatjes en 24/7 moeten presteren? Je bent de enige niet, steeds meer mensen willen graag even uitloggen van het nieuws, de pushberichten en de aanhoudende ruis van de prestatiemaatschappij. De balans herstellen begint thuis. Wifi uit, verstilling aan. Omringt met rustige kleuren en bloeiende buffers als Dendrobium creëer je een prettige prikkelarme omgeving om tot rust te komen en je weer op te laden voor alles wat er buiten op je wacht.
Beeldschone luchtverfrisser
- De naam komt van het Griekse ‘dendron’ dat boom betekent en ‘bios’ dat voor ‘leven’ staat, dat slaat op de manier waarop deze orchidee in de natuur vaak op bomen groeit.
- Veel Dendrobiumsoorten kunnen uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.
- De bloemen van Dendrobium verspreiden een heerlijke geur, als puur natuur huisparfum.
Van koel tot gloeiend
In het wild groeit Dendrobium zowel in de koele bergen van de Himalaya als in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal op takken van bomen als epifyt. Dat wil zeggen dat ze groeien op andere planten en bomen zonder daar voedsel aan te onttrekken. Het is een sterke plant, die in het wild warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1200 verschillende soorten van.
Zo heb je lang plezier van je Dendrobium
- Dendrobium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon.
- Dompel de binnenpot met kluit en al eens in de 10-14 dagen onder in lauw water met een beetje orchideeënvoeding. Half uurtje laten intrekken, goed laten uitlekken en hij kan er weer tegen.
- De orchidee blijft het mooist onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Uitgebloeide bloemen even wegplukken, verder lekker met rust laten.
QUOTE
“You say you love me, but you don’t speak my language. You don’t even realize I’m an orchid girl.”
Erin Morgenstern
Dromen met Dendrobium
Dendrobium past in de woontrend waarin het interieur zo wordt ingericht dat het als het ware indrukken van buitenaf absorbeert en verzacht. Denk aan kleuren als nude, poederroze, groengrijs met wat donkergroen als contrast en aan matte oppervlakken voor een verstillend effect. De orchideeën zet je in keramieken schalen, matglazen potten of in een pot die uit roze zout is geslepen. Veren, tule, foto’s en schilderijen met nevelthema’s helpen het gevoel te scheppen dat de buitenwereld alleen gefilterd binnenkomt. En jij beslist zelf wanneer je de voile weer optrekt.
Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Gepubliceerd op: 27 februari 2020