Daphne

DaphneLaten we het over Daphne hebben. Het plantengeslacht Daphne, bedoel ik. Wanneer je aan Daphne denkt, denk je aan de mooie bloemtrossen die in de winter bloeien en heerlijk geuren. Ik ben me voor deze rubriek gaan verdiepen in dit plantengeslacht en er valt heel wat over te vertellen.

 

De naam is eigenlijk een foutje

Hoe zit het met de naam Daphne? Dat is nog best een ingewikkeld verhaal. Daphne is de beroemde nimf uit de Griekse mythologie die in een struik werd veranderd om aan Apollo te ontsnappen. Die struik was een Laurus nobilis. Daphne was dan ook de Griekse naam voor de laurier, een heel andere plant dus.

Omdat het blad van de plant die wij kennen als Daphne lijkt op laurierblad werd de plant Daphnoides genoemd. ‘oides’ betekent ‘gelijkend op’. Vervolgens heeft Linnaeus een groenblijvende soort die inderdaad erg op Laurier lijk de volgende naam gegeven: Daphne laureola. Nu kennen we dit plantengeslacht als Daphne.

 

Waarom is Daphne een gewaardeerde tuinplant?

Wat heeft Daphne te bieden? Allereerst verspreiden de bloemen een zeer aangename geur. Bovendien zijn het prachtige, delicate bloemen die van het eind van de winter tot het begin van de zomer bloeien. Daarmee is het gelijk ook een belangrijke bron van nectar gedurende een tijd van het jaar dat er nog niet veel bloeit.

De plant blijft compact en heeft weinig onderhoud nodig. De meeste soorten zijn groenblijvend.

 

Daphne’s kwade superkrachten

Daphne is zeer krachtig. Al zou je de besjes eten, dan zijn deze zo scherp dat ze je mond verbranden, maar ook zorgen voor inwendige bloedingen. Het is dus een giftige plant. Dat zie je onder andere ook terug in de naam van het soort Daphne mezereum. De naam mezereum heeft een Perzische oorsprong en betekent ‘vernietiger van leven’. Een oude volksnaam voor Daphne is ‘Weduwmaker’. Een duidelijke waarschuwing om deze plant niet te eten.

Vogels zijn immuun en kunnen de besjes gewoon eten.

 

Verzorging

  • Het is niet aan te raden Daphne te verplaatsen.
  • Plant de compact blijvende Daphne langs een pad zodat je in het voorbijlopen de heerlijke geur meekrijgt.
  • Halfschaduw
  • Vocht doorlatende grond.
  • Weinig snoeien. In de zomer wat lelijke plekken wegknippen is voldoende. Geef Daphne in het voorjaar en najaar een ruime hoeveelheid compost.

 

Daphne mezereum Rubra

Bloeit op kale takken
Heerlijk zoetgeurend
Purperroze bloemen
Bloeit in maart en april
Bladverliezend

 

Daphne x tran ‘Eternal Fragrance’

Vormt een compacte, ronde struik
Heerlijk zoetgeurend
Rijke bloei vanaf het vroege voorjaar tot de zomer
Groengrijs blad blijft tot vorst aan de plant zitten

 

 

Daphne odora ‘Perfume Princess’

Grote, wit met roze bloemen
Zoete geur met citroenfrisse ondertoon
Langbloeiend vanaf midden winter
Rijkbloeiend

 

 

Daphne gemmata ‘Royal Crown’

Compact groeiend
Heerlijk zoetgeurend
Gele bloemen
Bloeiend vanaf het voorjaar

Gepubliceerd op: 4 januari 2024