Croton: woonplant van de maand oktober

Deze bonte beauty is helemaal zichzelf, in kleuren die je niet zo snel bij elkaar zou bedenken, maar toch schitterend staan.

 

Groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart – met flamboyante Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren die uitstralen dat de natuur een buitengewoon goede dag had toen ze deze beauty verzon. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad – hoe divers wil je het hebben?

 

Croton groeit in Maleisië, Australië en Indonesië als struik, in het wild kan de plant wel drie meter hoog worden met bladeren van 30 cm lang. In de huiskamer behoudt hij een bescheidener formaat.

 

Echt en oprecht

Croton is een plant voor mensen die klaar zijn met filters, photoshoppen, het perfecte plaatje en de schijn ophouden. Hij is anders dan de meeste bladplanten, kan grillige vormen hebben en eigenwijs verkleuren en is ontwapenend in al zijn authenticiteit. Een echte persoonlijkheid in huis, met een onconventionele uitstraling die helemaal van nu is, voor wie dat aankan.

 

Je kunt meer dan je denkt

De symbolische betekenis van Croton is beter worden door te leren en te trainen. Die verklaring komt van mythische worstelaar Milo van Croton die elke dag een grote os zonder problemen een berg opdroeg. Hij begon daarmee toen de os nog een kalfje was. Het kalf werd groter, Milo werd zonder het te merken steeds sterker door de groeiende belasting.

 

5 redenen om voor Croton te kiezen

  • Prachtige herfstkleuren voor binnen #IndianSummer
  • Croton is het soort plant waarvan mensen zeggen: ‘Wat staat daar nou?’
  • Het is een plant die het geweldig doet op Instagram
  • Je kunt er uren naar kijken en steeds weer nieuwe motieven ontdekken.
  • Croton heeft de tikje rauwe urban uitstraling die nu trending is als woonstijl.

 

Even over de naam

Croton veroverde in de jaren zeventig vele huiskamers, het is een van de meest herkenbare woonplanten, met een naam die ook nog eens goed uit te spreken is. Puristen zijn van mening dat ie eigenlijk Codiaeum variegatum dient te worden genoemd. Croton is echter zo’n geliefde, ingeburgerde naam, dat je die gewoon kunt gebruiken: iedereen weet meteen waar je het over hebt.

 

Zo style je Croton

Croton past bij de urban woontrend die lak heeft aan de maakbare wereld en met zijn bonte kleuren een vleugje straatcultuur omarmt. Zet hem in een mooi gerecycled blik, in een van autobanden gemaakte rubberen pot of een basis die even bont is als hijzelf. Industrieel en uitgesproken mag het zijn, om de plant een blikvanger van nu te maken.

 

Verzorging van Croton

  • Croton staat graag licht, maar ’s zomers liever niet in de volle zon.
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, maar overtollig water moet wel weg kunnen.
  • Bladval duidt op te weinig licht, een te koele plek of teveel water. Croton gedijt op rust en kamertemperatuur.
  • Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding volstaat.
  • Croton is dol op een sproeibeurt, dat voorkomt spint.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 21 september 2020