Campanula: Woonplant van de maand april

Van frêle klokjes tot brutale paarse bellen – Campanula is in al haar vormen ontwapenend zichzelf.

 

Vrij en blij

Of Campanula nu een woonplant of een tuinplant is, dat maak je zelf wel uit. Binnen, buiten – het kan allebei (bij terrasavonturen wel even uitkijken voor nachtvorst, daar kan de plant niet tegen). Het is maar waar je sassy bloemen in wit, roze, lila, paars en pauwblauw wilt hebben. Die bloemen zijn trouwens zelf ook eigenzinnig: ze kunnen rechtop staan, heel chill hangen, gestileerd hun ding doen of juist met massa’s bloemetjes voor een hoop lol zorgen. Binnen bieden ze een instant lentegevoel en als je er zin in hebt, kun je ook met Campanula in de tuin gaan zitten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 

5 redenen om voor Campanula te gaan

– Het is een makkelijke plant die niet veel verzorging vraagt.

– Er zijn meer dan 500 soorten, dus keuze in overvloed.

– Kleiner dan 5 cm, groter dan 2 meter, altijd mooi.

– Campanula is een enthousiaste doorbloeier.

– Het is een heel moderne, aparte woonplant waarmee je je onderscheidt.

 

Campanula 2.0

Word je soms ook een beetje moe van het idee van een maakbare wereld waarin alles perfect moet zijn? Het mag tegenwoordig gelukkig allemaal wat authentieker, met karakteristieke eigenheid. Enter Campanula, een beauty met vele gezichten. Er is onder andere een chique met elegante klokjes, een vrolijke hippe en een diepzinnige ragebol. Enkele bloemen, driedubbel gevulde, kloeke exemplaren waar een complete elf in past – keuze genoeg en allemaal mooi, op hun eigen manier. Zodat er altijd wel een soort is die het feestje van de herkenning voor je zal zijn.

 

Campatrivia

  • Campanula is Latijns voor ‘klokje’ en hoort bij de gelijknamige familie.
  • De plant groeit vooral in berggebieden rond de Middellandse zee en in de Kaukasus gebied.
  • Campanula staat voor aantrekkingskracht, volwassen worden en je eigen koers kiezen.

 

Bloeiende Rapunzel

In Noord-Italië vormt Campanula vaak een bloeiend, hangend tapijt over rotsformaties. Het doet zo een beetje denken aan het haar van sprookjesfiguur Rapunzel, dat zo aanlokkelijk uit haar torenraam hing in het verhaal van de gebroeders Grimm. Het wilde rapunzelklokje is een campanulasoort.

 

Zo bloeit Campanula eindeloos!

  • Campanula kan zowel een lichte plek hebben als in halfschaduw staan.
  • De kluit mag lichtvochtig zijn, overtollig water in de pot even weggieten.
  • Eens in de twee weken wat plantenvoeding en Campanula bloeit nóg rijker.
  • In de warme maanden kan Campanula naar buiten, het terras of je balkon op.
  • Uitgebloeide bloemetjes even weghalen, meer hoef je niet te doen.

 

Stoere styling

‘Hustle and heart will set you apart’ is een goed mantra voor de nieuwe woonstijl waar Campanula naadloos bij past. Urban materialen, zoals sierpotten van blik, seventiesvondsten in de Kringloopwinkel, gekleurd glas, zelfgemaakte dozen op pootjes, gerecycled rubber of funky plastic dat je zelf met graffiti versierd maken deze binnen- en buitenbloeier helemaal streetwise . De kleuren van deze stijl zijn pittig: rood, oranje, geel en blauw, een vleugje upcycling staat er goed bij en het mag recht voor zijn raap ogen: het is wat het is en het is goed.

 

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Gepubliceerd op: 21 maart 2020