BLOG: Kwekerreportage Van der Arend Tropical Plantcenter

De Nederlandse kwekerij Van der Arend Tropical Plantcenter is internationaal een begrip in de markt. Ze zijn voor ons een belangrijke partner omdat een aantal hele bijzondere tropische groene planten bij hen vandaan komt. Er schijnt in de nabije toekomst nog veel spannends aan te komen. Eigenaar René van der Arend ontvangt me en licht een tipje van de sluier op.

Hoe is Van der Arend Tropical Plantcenter ontstaan?
Al 60 jaar geleden kweekte mijn vader en mijn oom jonge tomatenplanten voor de tomatenkwekers. Ik kwam zelf 36 jaar geleden in het bedrijf en we begonnen wat te experimenteren met potplanten. Ik kreeg de kans om mijn eigen ideeën in de kwekerij te stoppen en al snel zijn we op de potplanten overgestapt. Voor de afzet waren we afhankelijk van de klok van de veiling en was het maar afwachten welke prijs je kreeg. Dat vond ik helemaal niks. Ik wilde zelf de prijzen van mijn producten kunnen bepalen en ging op zoek naar een oplossing. Die vond ik in hele grote ‘project’ planten. Hierbij verloopt de afzet namelijk heel anders en uiteraard niet via de klok.

Ik heb zelf veel moeten reizen om een assortiment en netwerk te kunnen opbouwen en de hoogste kweekkas van Nederland neer laten zetten om de enorme tropische planten in kwijt te kunnen. Tijdens mijn reizen kwam ik ook veel interessante, kleinere tropische planten tegen. Ook daarmee ben ik mondjesmaat aan de slag gegaan. Ik wist toen nog niet dat juist deze kleine planten 30 jaar later zo’n grote rol zouden gaan spelen.

Hoe zou je de kwekerij anno 2020 omschrijven?
De grote projectplanten zijn nu nog maar bijzaak. We zijn nu al vele jaren vooral een importeur van bijzondere tropische planten in kamerplantformaat. Het komt erop neer dat ik met mijn partners in warme landen op zoek ga naar mooie planten. Via luchtvracht ontvangen we stekmateriaal dat we hier in Nederland opkweken en vermarkten. Via zeevracht ontvangen we volwassen planten die we hier acclimatiseren en vervolgens vermarkten. Dit klinkt allemaal vrij helder, maar is een bijzondere tak van sport die je alleen met veel durf en ervaring kunt doen.

Waar moeten planten aan voldoen, wil jij ermee aan de slag gaan?
Planten moeten karakter hebben en echt duidelijk anders zijn dan de planten die al in de handel te vinden zijn. Kijk maar naar ons assortiment. Of je het nu hebt over de Epipremnum ‘Marble Planet’, Homalomena ‘Lemon Lime’, Monstera ‘Monkey Leaf’ of Xanthosoma ‘Frozen Planet’. Stuk voor stuk springen de planten eruit met een bijzondere bladkleur, -vorm of -tekening.

Hoe zie je de toekomst van jouw bedrijf?
PPhilodendron white knightDat kan ik je het beste vertellen vanuit onze proefkas, hier kunnen we een kijkje in de toekomst nemen. Zoals je ziet staan hier vele proefpartijen van hele bijzondere kamerplanten. Als wij blij zijn met de testresultaten kunnen we ze gaan produceren. Wat ook belangrijk is, voor ons maar ook voor de hele vakhandel, is om het product juridisch te beschermen. Zodoende kunnen we de aantallen die op termijn geproduceerd gaan worden in evenwicht houden met de aantallen die bloemisten en tuincentra kunnen verkopen. Eigenlijk moet je altijd net één plantje te weinig kweken. Op deze manier hou je het product ‘gewild’, kunnen we er nog wat aan verdienen en heeft de bloemist/ het tuincentrum een mooi product dat niet bij elke supermarkt te vinden is. Bijzondere producten op deze manier ontwikkelen en gereguleerd afzetten is mijn kijk op de toekomst van dit bedrijf.

Ik zie hier een kleine partij mooie Philodendron Pink Princess staan. We hebben veel klanten die hiernaar vragen. Kunnen we deze ook binnenkort verwachten?
Zeker! We zijn al een tijd bezig met allerlei testjes en zoals je ziet is de plantopbouw nu echt mooi. Nog even en de tests zijn afgerond en kunnen we ze in beperkte aantallen gaan kweken. Zo was het ook gegaan met de Philodendron verrucosum. Inmiddels is deze prachtige plant in productie en kan hij via jullie besteld worden. En zoals je ziet staat hier nog veel meer bijzonders waarmee we de komende jaren onze klanten steeds weer mee kunnen gaan verrassen.

Wat is jullie relatie met Javado?
Als je een aantal zeer gewilde planten in kleine aantallen beschikbaar hebt, dan wordt er door vele partijen aan je getrokken. Wij hebben een lijstje met exporteurs opgesteld waarmee we het beste werken en daar staat Javado ook zeker tussen. We zijn blij om met jullie de vakhandel te beleveren en jullie zijn, ook samen met jullie klanten, altijd welkom op onze kwekerij.

 

Gepubliceerd op: 18 juli 2020