BLOG: Kwekerreportage De Jong plants

We worden ontvangen met slingers en gebak. Eelco is toevallig precies vandaag 25 jaar werkzaam bij De Jong Plant. Hij en zijn collega Danny beantwoorden al mijn vragen. Lees verder en leer de kwekerij kennen waar zoveel mooie series tuinhortensia vandaan komen. Terwijl ik een stuk taart neem, steken Danny en Eelco van wal.

De geschiedenis van ons bedrijf begint ruim 40 jaar geleden. In 1978 starten de broers Cor, Wil en Jos de Jong hun boomkwekerij in Boskoop. Wij zijn gespecialiseerd in tuinhortensia. De kwekerij is inmiddels uitgegroeid tot 12 hectare. Dit geeft ons de ruimte om veel verschillende soorten te kweken. Hydrangea is veruit ons belangrijkste product, maar we telen daarnaast nog een aantal andere tuinplanten zoals boompioenen, seringen en lavatera. De uitlevering van deze planten valt precies in de periode dat het hortensiaseizoen nog moet opstarten. De hortensia’s worden al wel mondjesmaat verkocht als er nog geen knop of bloem in zit, maar de grote drukte begint eind april en duurt tot half september.

Waar zit de kracht van jullie bedrijf?
Dat is ons assortiment! We hechten veel belang aan goede, persoonlijke relaties met de veredelaars van hydrangea wereldwijd. We helpen hen door nieuwe soorten te testen op onze kwekerij. En met onze jarenlange ervaring durven we gewaagde beslissingen te nemen. We moeten namelijk ons stekmateriaal 2 jaar vooruitbestellen. Als wij zien dat een nieuwe soort of serie kwalitatief goed is en we geloven erin dat het een aanvulling is voor het tuincentrumassortiment, dan durven we het direct groot in te kopen. Soms breng je 2 jaar later een partij op de markt die niet goed aanslaat, maar meestal kunnen we vele klanten blij maken met deze vernieuwingen.

“Wij willen ons onderscheiden door middel van ons vernieuwend assortiment en de kwaliteit, uitstraling en uniformiteit van onze planten”

Hydrangea Deep PurplVan alle verschillende soorten die jullie kweken, wat is jullie persoonlijke favoriet?
Dat is een hele lastige vraag. Als kweker zie ik de sterke punten van de verschillende series. De ‘Forever & Ever’ is een topper vanwege het feit dat hij steeds nieuwe knoppen aan blijft maken. De ‘Runaway Bride’ is natuurlijk uniek qua uitstraling. De ‘Black Diamonds’ serie met het donkere blad vind ik persoonlijk erg mooi. Het is een beetje vragen of ik een favoriet kind heb.. Nou, weet je welke kleur er voor mij steeds weer uitspringt als alle planten op de kwekerij bloeien? De ‘Deep Purple’ uit de Music Collection.

Wat verwacht De Jong Plant van de toekomst?
Ontwikkeling staat altijd centraal in onze onderneming. We zijn bezig met veranderingen en verbeteringen op zoveel vlakken, dat is gewoon teveel om op te noemen. Natuur en milieu is een belangrijk thema bij deze ontwikkelingen. Wij waren in 1990 Boskoops eerste gerecirculeerde kwekerij. Sindsdien is er steeds geïnvesteerd in het verduurzamen van onze onderneming. Nu komen de mooiste verbeteringen vanuit de plant zelf. Met de veredelaars richten we ons op de ontwikkeling van soorten die van nature stevig, compact, sterk en dus meer resistent zijn. We zijn ook bezig met soorten die minder water nodig hebben. Bij een drogere periode kunnen wij voor onze kwekerij gebruikmaken van onze eigen grondwaterbron, maar voor de consument is dit wel een punt waar verbetering in mogelijk is.

Ten slotte, hoe is jullie relatie met Javado?
Super goed! Wist je dat Javado’s tuinplanteninkoper Cees hier vroeger jarenlang gewerkt heeft? We vinden het mooi hoe Javado zich de laatste jaren ontwikkeld heeft. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder bestelling. De kracht zit hem dus in de daghandel, Javado is op dat gebied één van de grootste.

Gepubliceerd op: 21 juli 2020