Anemone coronaria

De klaproosanemoon, de sierlijke bloemen zijn simpel, elegant en tegelijkertijd volledig uniek. De bloemkleuren zijn ongeëvenaard: wit, roze, paars, knalblauw en knalrood. Werkelijk schitterend. 

 

Anemone, waarom heet deze plant zo… ? Wij hebben twee beweringen gevonden die beide kloppen bij de naam.

A) De arabische naam voor deze plant is Shaqa’iq An-Nu’man wat letterlijk vertaald “De wonden van Nu’man” betekent. Wat kan verwijzen naar de Sumerische god van voedsel en planten: Nea’man. In de Griekse cultuur werd hij Adonis genoemd en de Anemoon speelt een belangrijke rol in zijn wedergeboorte.

B) “Anemos” is het Griekse woord voor wind en “mone” is een vrouwelijke toevoeging. Dochter van de wind… omdat de bloemen bij het minste windzuchtje bewegen.

 

Coronaria komt van Corona, dat krans betekent. Vanwaar de naam Anemone coronaria? ook bij deze vraag zijn er 3 mogelijke antwoorden op deze naam.

A) Op de steel onder de bloem zit een krans van groene blaadjes.

B) In de Griekse oudheid werden Anemoonkransen op het altaar van Venus gelegd.

C) In de middeleeuwen zou een krans van Anemoonbloemen om de nek van een zieke helpen met de genezing.

 

Anemone coronaria alle weetjes op een rij

Uit de familie Ranunculaceae

Komt van nature voor in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Bol-/ knolgewas

Matig winterhard

Bloeitijd april/mei/juni

Favoriete bloem van Henri Matisse

Anemonen waren de favoriete bloemen van de beroemde Franse kunstenaar Henri Matisse. Ze schitteren in veel van zijn schilderijen. In een interview uit 1919 vertelde hij dat hij Anemonen in zijn tuin had en dat ze de beste lessen zijn in kleurcompositie.

 

Anemonen in de tuin

De anemoon is matig winterhard en wordt door veel mensen gebruikt als een eenjarige plant. Maar in de mildere regio’s is het een overblijvende tuinplant. Ze kunnen tot -7o C vorst verdragen.

Een beschutte plek met een goed water doorlatende bodem is de perfecte standplaats. Een rotstuin is vaak ideaal.

 

Tip: plant je de potanemoon in het voorjaar in de tuin? Voeg een laag compost toe om de plant te beschermen tegen koude nachten.

Een andere manier om de Anemoon te overwinteren is door de knollen in het najaar uit de grond te halen en in het voorjaar opnieuw te planten.

Heb je niet dat beschutte, warme plekje in een rotstuintje? Dan is het natuurlijk ook een leuke plant om één voorjaar en zomer van te genieten. Met een simpele verzorging heb je maanden bloeiplezier en snij je, net als Henri Matisse, af en toe een bloemetje af om binnen te zetten.

 

Verzorging

Voor maandenlang bloeiplezier snij je de verwelkte bloemen weg.

Als terrasplant:

Geef regelmatig water, maar zorg dat de pot geen natte voeten heeft.

Als tuinplant:

Zorg voor een warme, zonnige en beschutte plek in een losse bodem met zand/grind.

Gepubliceerd op: 1 april 2024