BLOG: De Phalaenopsis
Moeilijk of juist helemaal niet?
Verschillende verhalen doen de ronde over de Phalaenopsis, ook wel bekend onder de naam vlinderorchidee. Sommigen denken dat de Phalaenopsis moeilijk te onderhouden is, anderen vinden het juist een zeer makkelijke kamerplant. De Phalaenopsis is één van de populairste kamerplanten. Een echte must-have in het huis. Daarom gaan wij uitleggen hoe je de Phalaenopsis moet behandelen.
Om te beginnen is het belangrijk om het achtergrondverhaal van de Phalaenopsis te weten. De Phalaenopsis heeft zijn bijnaam, de vlinderorchidee, te danken aan zijn uiterlijk. De bloem doet denken aan een vlinder. Ook de botanische naam Phalaenopsis heeft deze plant op deze manier gekregen: Phalaena is Grieks voor ‘vlinder’ of ‘nachtvlinder’ en opsis betekent ‘lijkt op’
De Phalaenopsis is een orchidee. Orchideeën komen bijna overal ter wereld in het wild voor. Er zijn meer dan 30.000 soorten! De meeste komen voor in de tropen en subtropen. De bloem van elke orchidee, waar dan ook ter wereld, is op dezelfde manier opgebouwd en daardoor goed te onderscheiden van andere bloemen. De orchidee is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladeren. Het middelste kroonblad heeft aan andere vorm. Deze wordt de lip genoemd. Dit wordt gebruikt als een platform voor insecten om gemakkelijk het centrum van de bloem te bereiken. In het centrum zit het stuifmeelklompje.
De Phalaenopsis groeit het beste bij een kamertemperatuur van 18-22 graden. Deze plant is dus een warmteliefhebber, maar toch mag hij niet in direct zonlicht staan. Door het directe zonlicht kunnen de bladeren verbranden.
Geef de Phalaenopsis eens in de week een dompelbadje. De Phalaenopsis houdt niet van natte voetjes, zorg dat er geen overtollig water in de bloempot blijft staan. Op deze manier heeft u uitzonderlijk lang plezier van een prachtig bloeiende plant.
Is de Phalaenopsis uiteindelijk uitgebloeid maar de plant zelf is nog springlevend? Het is eenvoudig mogelijk om de plant weer tot bloei te brengen! Knip de tak af boven het tweede ‘oog’ (een ringvormige verdikking in de tak). Zet de phalaenopsis op een iets koelere plek, bijvoorbeeld op een lichte plek in een slaapkamer en kijk er wat minder naar om, geef eens in de 3 weken water. Zeer waarschijnlijk vormt de Phalaenopsis weer mooie, nieuwe knoppen.
Dus.. de phalaenopsis een moeilijke plant? Echt niet!! Deze prachtige orchidee is eenvoudig te verzorgen, stijlvol en geeft veel bloeiplezier.
Gepubliceerd op: 10 augustus 2016