Callicarpa bodinieri

De naam Callicarpa is een samenstelling van de Griekse woorden callos (prachtig) en carpos (vrucht). Schoonvrucht, de Nederlandse naam is dus een letterlijke vertaling.

Als in het najaar het kleurenpallet in mijn tuin verandert, dan gaat de grote Callicarpa-show beginnen. De bladeren krijgen een mooie herfstkleur en er verschijnen clusters violetkleurige bessen. Na de eerste nachtvorst verliest de plant zijn blad, maar die bijzondere bessen blijven tot diep in de winter zitten. De kleur lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen en zorgt voor een enorme wow-factor.

 

De Fransman Émile-Marie Bodinier werkte in China. Hij was naast priester ook een gepassioneerde botanist. De Callicarpa is één van de planten die hij in China vond.

 

Over bloemetjes en bijtjes

In juli verschijnen de bloemen in de oksels van de bladeren. De bloemen zijn tweeslachtig. Het nectar is goed te bereiken door een aantal wilde bijensoorten die bij ons voorkomen, zoals zandbijen. Hoe beter de plant bezocht worden door de bijen hoe meer vruchten ze in de winter hebben.

De besjes van de Callicarpa zijn steenvruchten. Dit zijn vruchten met een harde pit. De smaak is erg bitter en voor de mens zijn ze niet geschikt.

Vogels kunnen de besjes wel eten, maar als er andere bessen beschikbaar zijn kiezen ze die eerst. Daardoor blijven de bessen meestal de hele winter zitten totdat ze half februari verschrompelen en vallen.

 

Beste koop: Callicarpa ‘Profusion’

Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ is veruit de meest verkochte soort. Profusion is goed winterhard, niet gevoelig voor ziektes en plagen, heeft een veel mooiere groeivorm dan andere Callicarpa’s en draagt meer bessen (Profusion betekent overvloed).

 

Giraldii verwijst naar Guiseppe Giraldi. Hij was evenals Bodinier een in China werkende missionaris en botanist. Hij stuurde een aantal planten naar Europa die de oorsprong zijn van de planten die nu geliefd zijn bij veel tuiniers. Het soort ‘Profusion’ is in 1887 in Nederland uit selectie ontstaan.

 

Tip

Callicarpa bodinieri is zelfbestuivend, maar als je enkele planten in een groepje bij elkaar plant, zal de besopbrengst extra groot zijn.

 

Standplaats

Zet Callicarpa op een zonnige plek. Lichte schaduw is ook mogelijk.

Calicarpa bodinieriBodem

Gedijt het best op een vocht doorlatende bodem.

 

Onderhoud

Snoei ieder jaar een stukje. Dit kan nadat alle bessen van de takken zijn gevallen. Snoei een aantal stengels tot onderaan, maar laat ook altijd een aantal stengels staan, hier komen de nieuwe bloemen en dus ook bessen op.

Gepubliceerd op: 4 september 2023